Tusea productivă este un simptom destul de frecvent în perioada de toamnă: ca urmare a scăderii temperaturilor, crește posibilitatea blocării clearance-ului mucociliar (sistemul celular responsabil de capturarea și eliminarea corpilor străini care ajung în bronhii) și slăbirii sistemului imunitar, ceea ce permite apariția infecțiilor respiratorii localizate în bronhii și acumularea consecutivă a mucusului care declanșează tusea "din piept".
Este posibil să prevenim acest proces neplăcut? Da, nu trebuie decât să vă urmați bunul simț și să recurgeți la remedii naturale simple:
- Îmbrăcați-vă în funcție de condițiile climatice și de mediu, chiar și în interior (atenție la încălzire și la aerul condiționat). Îmbrăcămintea prea subțire sau prea groasă poate mări riscul schimbărilor excesive de temperatură care pot afecta sistemul de expulzie a mucusului din bronhii și sistemul imun;
- Consumul unor cantități mai mari de apă ajută atât la menținerea mucusului fluid și evitarea acumulării acestuia, cât și la protecția întregului organism, incluzând celulele ciliate care permit prin mișcările lor transportul particulelor patogene în afara bronhiilor;
- Ajustați alimentația, cu o cantitate mare de vitamine, care întăresc sistemul imun și cu substanțe cu proprietăți dezinfectante. Sunt, astfel, de preferat fructele proaspete și legumele, eventual suplimentate cu alimente cu proprietăți antiseptice, de exemplu usturoi, ceapă, ghimbir, scorțișoară, etc.
- Nu fumați. Fumatul, pe lângă consecințele foarte serioase pe termen lung, contribuie la iritarea, inflamarea și reducerea mobilității celulelor ciliate bronșice.
În concluzie, luând măsuri adecvate, este posibil să reducem riscul de a suferi ca urmare a tusei productive și să ne bucurăm de frumusețea toamnei.