Ce este Acetilcisteina?
Denumirea de acetilcisteină vă este probabil familiară. De fapt, acetilcisteina este ingredientul activ din produsele Fluimucil, precum Fluimucil 600 comprimate efervescente sau Fluimucil 200 granule pentru solutie orala. Este un compus cunoscut și ca acid (R)-2-acetamido-3-sulfanilpropanoic sau N-acetilcisteină sau NAC pe scurt. Este compus din molecule de hidrogen, sulf, azot și oxigen, iar formula sa chimica este C5H9NO3S.
PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ ACETILCISTEINA?
Acetilcisteina este utilizată ca tratament în afecțiunile respiratorii cu secreție mucoasă excesivă sau groasă, făcând-o mai fluidă. Acetilcisteina poate veni sub diferite forme, precum siropuri, tablete efervescente sau granule. Ea poate fi administrată și prin inhalare sau injectare intravenoasă, ultima întotdeauna sub supraveghere medicală.
Totodata, acetilcisteina este un precursor în sinteza glutationului, normalizând nivelurile acestuia, fiind un antioxidant optim pentru celule.
ARE ACETILCISTEINA INTERACȚIUNI ȘI EFECTE SECUNDARE?
Trebuie să ne consultăm întotdeauna medicul sau farmacistul despre diferitele interacțiuni care pot apărea cu alte medicamente pe care le putem lua și să precizam dacă avem circumstanțe speciale care ar putea interfera cu administrarea lor. De asemenea, ar trebui sa comunicam intotdeauna medicului apariția oricăror reacții adverse.
Acetilcisteina nu trebuie administrata concomitent cu antitusive și inhibitori ai secreției bronșice, precum anticolinergicele și antihistaminicele. Nu trebuie luata în timpul perioadei de alăptare. Acetilcisteina are efecte secundare rare, deși au fost descrise reacții de hipersensibilitate precum mâncărime, urticarie, erupții cutanate, bronhospasm, cefalee, zgomot în urechi, dureri abdominale, greață, vărsături și diaree.