Simțiți-vă mai bine

Tuse persistentă? Ce e de făcut.

tuse productiva

Tusea este una dintre consecințele cele mai neplăcute ale bolilor de sezon. Ne limitează acțiunile zilnice și nu trece dacă nu intervenim la timp.

Să începem, totuși, prin a spune că tusea este, de fapt, un mecanism extrem de eficient pentru organismul uman.

Scopul acestei reacții este, de fapt, de a îndepărta particulele sau substanțele care se pot forma în interiorul sistemului respirator și care afectează negativ trecerea normală a aerului.

Datorită tusei, tractul respirator este curățat de impuritățile și secrețiile produse ca urmare a inflamației căilor respiratorii.

Tusea de origine virală este o tulburare care, deși neplăcută, dispare de obicei în câteva zile. Atunci când durează mai mult de 7 zile sau este însoțită de spută cu caracteristici anormale, de exemplu, închiderea culorii, prezența sângelui – sau alte simptome, cum a fi senzația de apăsare în piept și dificultățile de respirație, este mai bine să consultați  medicul.

Există trei tipuri diferite de tuse:

1) Tusea uscată: fără producție de mucus, începe de sus, din zona gâtului, traheei și laringelui și este unul dintre simptomele de debut ale răcelii.

Tratamentul are ca scop atenuarea simptomului și senzației de disconfort, în special în timpul nopții. Pot fi folosite sedative ale tusei care reduc sensibilitatea centrului tusei la stimulii cu originea în mucoasa inflamată a laringelui și traheei.

2) Tusea „din piept” sau productivă: începe de mai jos, din bronhii, ducând la emisia de mucus. Are un sunet cavernos și este de obicei un simptom al unei infecții virale care provoacă o obstrucție a tractului respirator .

În acest caz, este mai bine să folosiți două categorii de medicamente: expectorante și mucolitice. Primele fluidifică sputa, hidratând-o și acționând asupra secrețiilor mucoasei bronșice, iar cele din a doua categorie reduc consistența și vâscozitatea mucusului.

3) Tusea cronică sau  „tusea fumătorului”: apare ciclic în tot cursul anului și este cauzată de iritația de la fumul de țigară, fiind un simptom de inflamație constantă a mucoaselor respiratorii.

De obicei, tusea este o consecință a unei infecții virale, nu bacteriene. Din acest motiv, antibioterapia nu este utilă, decât atunci când:

- medicul suspectează o posibilă infecție bacteriană;

- pacientul fumează în mod regulat sau suferă de boală pulmonară cronică.

În aceste cazuri, prescrierea antibioticelor devine o măsură preventivă importantă pentru a reduce riscul de infecții secundare care pot duce la complicații serioase.

Pentru a ajuta la o vindecare mai rapidă, trebuie acordată atenție uscăciunii excesive a mediului, în special în timpul iernii, când încălzirea încăperilor poate duce la „uscarea aerului” , favorizând iritația tractului respirator . Este important, de aceea, să se mențină un nivel adecvat de umiditate a mediului, cu ajutorul umidificatoarelor în cazul în care aerul este prea uscat, sau pur și simplu plasând prosoape umede pe calorifere. În plus, în cazul unei tuse productive, mediul umed ușurează producerea mucusului care poate fi eliminat.

În special în cazul tusei productive se recomandă consumul frecvent de băuturi calde, cum ar fi ceaiurile sau supa, pentru a reduce iritația tractului respirator și a fluidifica mucusul.

Citiți
Alte articole