Simțiți-vă mai bine

Ce ceaiuri de plante pot ajuta la combaterea afecțiunilor de sezon?

ceauri raceala

Tuse, secreții nazale, lăcrimarea ochilor, dureri de stomac... Nu există simptome ale gripei și altor boli de sezon la combaterea cărora să nu ajute ghimbirul. Cu atât mai mult dacă îl sorbim într-un ceai sau decoct de plante, o băutură tipică în sezonul de toamnă și iarnă, poate pe canapea, după amiaza sau seara.

Să începem cu tusea: rădăcinile de ghimbir sunt foarte bune pentru combaterea ei, în special a celei productive – pentru că au proprietăți expectorante excelente. Efectul său antiemetic este, de asemenea, recunoscut pe scară largă și este valabil pentru orice tip de greață: în sarcină, răul de mașină și gripă. Proprietățile sale ajută la controlul vărsăturilor, facilitarea digestiei și combaterea senzației de frig care însoțește de obicei febra, prin stimularea transpirației și eliminarea toxinelor.

Toate acestea se datorează excelentelor proprietăți antiinflamatorii ale ghimbirului: grație bogăției în uleiuri esențiale, este capabil să combată inflamația în întregul corp, având efect asupra simptomelor gripei. Pentru un ceai de plante încă și mai eficient, recomandăm combinația de rădăcini de ghimbir cu mușețel, o altă plantă cu proprietăți antiinflamatorii, cu lămâie și miere, care îi îmbunătățesc gustul și îi amplifică efectul.  Pentru a pregăti ceaiul de plante, nu trebuie decât să tăiați două sau trei felii la o ceașcă și să le fierbeți circa 10 minute.

Aveți grijă, totuși: ghimbirul trebuie consumat cu prudență dacă suferiți de hipertensiune arterială, aritmii și litiază biliară. Consultați medicul înainte de a-l folosi în timpul sarcinii. Nu trebuie consumat în același timp cu medicamentele antiinflamatoare sau anticoagulante.

Citiți
Alte articole